Botuline Toxine (Botox)

Een rimpel wordt omschreven als een permanente of tijdelijke vouw in het huidoppervlak. Er wordt ook wel gesproken over lijntjes, plooien, vouwen en groeven. De gezichtshuid krijgt in de loop van de jaren meerdere rimpels. Zowel mannen als vrouwen krijgen op den duur rimpels in het gezicht.

Dynamische rimpels worden veroorzaakt door repeterende samentrekking van bepaalde spieren. Deze rimpels zijn aanvankelijk alleen zichtbaar tijdens mimische bewegingen van delen van het gezicht. Voorbeelden zijn de fronsrimpels, kraaienpootjes, voorhoofdrimpels, lachrimpels en rokerslijnjes. Deze rimpels zijn goed te behandelen met Botuline Toxine. Uiteindelijk worden de dynamische rimpels statisch, dat wil zeggen dat de lijntjes ook in rust blijvend zichtbaar zijn. Behandeling met Botuline Toxine kan voorkomen dat dynamische lijnen statisch worden.

Wat is Botuline Toxine (Botox)?

Botox is een merknaam voor Botuline Toxine Type A: een natuurlijk gezuiverd eiwit dat wordt geproduceerd door de bacterie Clostridium botulinum. Botuline Toxine Type A wordt in de cosmetische branche gebruikt om rimpels tegen te gaan. Het wordt in kleine hoeveelheden in de gelaatsspieren geïnjecteerd om deze te ontspannen en om de ontwikkeling van statische rimpels deels te voorkomen. Na enige tijd herstelt de spier zich weer, waardoor de werking van Botuline Toxine tijdelijk van aard is. Botuline Toxine heeft naast de cosmetische toepassingen ook medische toepassingen en wordt bijvoorbeeld gebruikt tegen tandenknarsen, migraine en overmatig zweten.

De behandeling

De behandeling is nagenoeg pijnloos. Met een dunne injectienaald brengt de arts Botox aan in de spier die de rimpel of ongewenste gezichtsuitdrukking veroorzaakt. De injectie geeft slechts een licht branderig gevoel. Direct na de behandeling is de huid wat rood en gezwollen. Dit is na ongeveer een uur verdwenen. Soms ontstaat er na de behandeling een kleine bloeduitstorting wat zich zal uitten in een blauwplekje. Het resultaat van de behandeling is al na drie tot tien dagen zichtbaar. De huid ziet er meer ontspannen uit en de rimpel wordt minder diep. Na 15-30 dagen is het effect optimaal. Het effect van de Botox behandeling houdt drie tot vier maanden aan. Naarmate een Botox behandeling vaker wordt herhaald houdt het effect op de rimpels langer aan. Dit varieert van zes tot negen maanden.