Masseter Hypertrofie, Tandenknarsen

De musculus Masseter is de grote kauwspier die voor het oor vanaf het jukboog naar de onderrand van de kaakhoek loopt. Hypertrofie (verdikking) van de m. Masseter wordt gekenmerkt door een zwelling ter plaatse van de kaakhoek. Masseter hypertrofie kan esthetisch storend zijn. Met Botuline Toxine injecties in de kauwspier kan het volume van deze spier verkleind worden.

Klachten

Men klaagt over een langzaam in grootte toenemende zwelling voor het oor en rond de kaakhoek die een doffe pijn in de betrokken kauwspieren en in de regio van de kaakgewrichten kan veroorzaken. Vaak bestaan er alleen cosmetische bezwaren. Men vind het aanzicht van een verdikte kauwspier rondom de kaakhoeken dan storend.

Oorzaak

De precieze oorzaak van een verdikking van de kauwspier is niet geheel duidelijk. Een samenhang met zogenaamde parafuncties van het kauwstelsel zoals kauwgum kauwen, het op elkaar klemmen van de kaken en tandenknarsen ligt voor de hand. Daarnaast spelen ook erfelijke factoren mogelijk een rol.

Is hypertrofie van de musculus Masseter onschuldig?

Als er inderdaad sprake van is van een hypertrofie van de m. Masseter dan is dit een volledig onschuldig fenomeen. De afwijking kan echter wel cosmetisch storend en een reden voor behandeling ervan zijn. Belangrijk is het wel om de juiste diagnose te stellen en andere mogelijke aandoeningen zoals bijvoorbeeld een speekselklierafwijking of een afwijking in het onderliggende kaakbot van de onderkaak uit te sluiten.

De behandeling

Botuline Toxine als geneesmiddel blokkeert de prikkeloverdracht van zenuwen naar spieren, waardoor de werking van de spieren afneemt of stil komt te liggen. Door Botuline Toxine in de kauwspier te injecteren wordt de spier gedeeltelijk uitgeschakeld waardoor deze in volume afneemt en het storende effect van een te volumineuze kauwspier verdwijnt. Botuline Toxine werkt echter niet meteen. Het duurt enkele weken tot maanden er zichtbaar effect optreedt en de behandeling met Botuline Toxine zal ook enkele malen herhaald moeten worden.

De bijwerkingen van Botuline Toxine zijn zeer gering. De kleine injecties zorgen voor een kortdurende pijn door de prik. Soms wordt bij het prikken een bloedvaatje geraakt waardoor een kleine bloeduitstorting kan ontstaan, dit kan zich als een blauwe plek uitten. De kauwspieren kunnen ook enkele dagen wat vermoeid aanvoelen als zijnde spierpijn.

Naast injecties met Botuline Toxine is het ook van groot belang om een onderliggende aanwijsbare oorzaak voor de verdikking van de kauwspier, zoals bijvoorbeeld ernstig klemmen of knarsetanden, te behandelen met splint therapie bij uw tandarts.